The Sound of Home 2018/19

MUZIEKLES BIJ ZING ZANG ZONG

 

Jonge nieuwkomers die les willen volgen aan Belgische muziekacademies kunnen via The Sound of Home – een initiatief van Klarafestival – hun inschrijvingsgeld, de huurkost van hun instrument en hun lesmateriaal terugbetaald krijgen. Een van de muziekacademies waar heel wat jonge nieuwkomers les volgen, is Zing Zang Zong in Antwerpen. Elke zaterdagnamiddag krijgen een vijftigtal kinderen en jongvolwassenen instrumentles van jonge, gemotiveerde vrijwilligers: stuk voor stuk ervaren musici met het hart op de juiste plaats. Een interview met Veronica Joris en Joost Gils – de twee initiatiefnemers van Zing Zang Zong – over de steun van The Sound of Home.
Antwerpen wordt steeds diverser. Is dit ook merkbaar in het naschools muziekonderwijs?

Veronica Joris: De statistieken durf ik niet citeren – want die ken ik niet – maar voor mensen met een migratieachtergrond blijft het toch zeer moeilijk om deel te nemen aan het Deeltijds Kunstonderwijs. Iedereen is er welkom, maar toch zijn er verschillende drempels. Je moet weten dat er zoiets als Deeltijds Kunstonderwijs bestaat, je moet de taal kennen om je in te schrijven en je moet twee tot drie keer per week naar de muziekschool. Die drempels proberen wij met Zing Zang Zong (verbonden aan MA’GO – Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs) weg te werken. Bij ons komen de kinderen op zaterdagnamiddag en krijgen dan al hun lessen. De ouders mogen meekomen: ze krijgen koffie en kunnen ondertussen Nederlandse les volgen als ze dat wensen.

Welke soort ondersteuning biedt The Sound of Home?

Joost Gils: Er zijn heel wat mensen en organisaties die iets willen doen voor vluchtelingen of voor mensen met minder kansen – bijvoorbeeld op vlak van naschools muziekonderwijs. De vraag is alleen hoe je daaraan begint. The Sound of Home is een overkoepelend orgaan dat naast financiële ondersteuning op veel vragen een antwoord biedt. Kennis en ervaringen worden gedeeld.

Wat is jullie succesformule?

VJ: Binnen de structuur van de muziekschool creëert Zing Zang Zong op maat van de leerling een eigen traject. Daarbij is de allerzwakste de norm. Een instrument huren of kopen is helemaal niet evident: bij ons is dat mogelijk via de financiële steun van The Sound of Home en bepaalde service clubs. Wij zorgen voor alles, de leerlingen moeten niets betalen en ook niet naar de winkel gaan.

JG: En eigenlijk is dat alles niet zo duur. Met een heel beperkt budget kunnen wij momenteel 50 leerlingen inschrijven en hen voorzien van een instrument en lesmateriaal. Het is ook mooi om te zien hoe de situatie bij sommige leerlingen evolueert. Er was een gezin dat echt geen geld had om de kinderen deftig eten te geven en daarvoor hebben wij een tijdlang voedselpakketten gekocht. Intussen zijn ze er financieel bovenop gekomen en hebben ze met eigen middelen voor hun zoon een viool kunnen kopen – en brengen ze soms zelfs cadeautjes mee voor de andere kinderen. Sommige leerlingen stromen na een tijdje ook door naar het regulier Deeltijds Kunstonderwijs.

Naast instrumentlessen in piano, viool, cello, blokfluit, gitaar, trompet en harp onderhouden jullie ook een kinderkoor. Is dat een extra verbindende factor?

VJ: Absoluut! Meestal zingen we liedjes met eenvoudige Nederlandstalige teksten op bestaande melodieën. Die melodieën worden dikwijls ook in de instrumentlessen gespeeld en worden zo gemakkelijker onthouden. Alles vertrekt bij ons vanuit het vocale en vanuit het instrument. Ze moeten dus niet eerst noten leren lezen. Het samen zingen is fantastisch: zelfs de taalleerkrachten komen meezingen.

JG: En de ouders! Soms zonder dat ze het zelf beseffen. Zo goed en zo kwaad als het gaat en ze amuseren zich enorm.

Leren jullie ook zelf dingen van de jonge nieuwkomers?

VJ: Ja! Persoonlijk heb ik geleerd dat er geen verschil is in muziekbeleving, van waar men ook komt. Muziek is de taal van het hart: iedereen wordt hierdoor geraakt. Ik heb niet het gevoel dat dat in Congo of in Syrië bijvoorbeeld anders is dan bij ons. De grote kracht van muziek is dat kinderen door het samenspelen naar zichzelf en naar elkaar leren luisteren en zo empathie ontwikkelen. Onlangs hadden we een lied met een heel mooie tekst over vrede op aarde. Een Marokkaans meisje was hier zo van onder de indruk dat ze zei “ik heb 50 zakdoeken nodig om te huilen”.

Welke leeftijdscategorieën trekken jullie aan?

VJ: We zijn gestart als kinderkoor met een doelgroep van kinderen tussen 6 en 12. Dat hebben we algauw opengetrokken naar kinderen tussen 4 en 20. Maar door The Sound of Home hebben we ook de jongvolwassenen kunnen aantrekken. Een paar volgden reeds les bij ons, anderen zijn via de website van The Sound of Home bij ons gekomen.

Welke reacties krijgen jullie van de familieleden van de kinderen?

JG: Een Indische vader wiens dochter de dag ervoor met ons in een bejaardentehuis had gezongen, vertelde wat voor een indruk dat concert bij zijn dochter had achtergelaten: ze had er enorm van genoten en wou dolgraag meer doen voor oudere mensen. Dat zijn reacties die ons eeuwig jong houden. Als we een filmpje maken van onze optredens, gaat dat filmpje via sociale media ook direct de wereld rond met likes uit Syrië, Irak, … Wereldwijd enthousiasme!

VJ: In het begin komen de ouders mee naar de lessen om te zien wat wij allemaal met hun kinderen uitsteken. Na een tijdje laten ze hun kinderen bij ons achter en doen ze andere dingen. Daarvoor is vertrouwen nodig, wat bij mensen die uit een oorlogssituatie zijn gevlucht helemaal niet evident is. Ouders die hun kinderen met een gerust hart aan ons toevertrouwen: dat is voor ons misschien wel het grootste compliment.

The Sound of Home: Maddalena’s story

The Sound of Home: Veronique’s story

Sound of Home: Sara’s story

The Sound of Home 2017/18

Rudi Vranckx steunde The Sound of Home in de Warmste Week 2017.

Project The Sound of Home 2017/18.

Klarafestival | lancering project tijdens het concert ‘Home Sweet Home’ | 22 maart 2017

Lancering The Sound of Home 2017/18.

Steun van de United Nations voor The Sound of Home 2017/18.

The Sound of Home op bezoek bij Koningin Mathilde