Veelgestelde vragen

Ik ben ouder dan 26 jaar en wil ook muziekles volgen. Kan dit?

Een terugbetaling van het inschrijvingsgeld via The Sound of Home is enkel mogelijk voor jongeren tussen 6 jaar (geen 5 jaar meer zijn op 31/12/2019) en 26 jaar (nog geen 27 jaar zijn op 31/12/2019).

Ik woon niet in België. Kom ik in aanmerking?

Nee, het project richt zich op jongeren die in België een asielprocedure hebben lopen, in België subsidiaire hulp ontvangen of in België erkend zijn als vluchteling.

Ik woon niet in een opvangcentrum. Kom ik in aanmerking?

Ja, ook indien je niet in een opvangcentrum woont, kom je in aanmerking voor The Sound of Home.

Ik volg al muziekles zonder tussenkomst. Kom ik in aanmerking?

Ja, alle jongeren die in België een asielprocedure hebben lopen, subsidiaire hulp ontvangen of erkend zijn als vluchteling en nog niet langer dan twee jaar in België zijn, komen in aanmerking.

Ik doe mee met The Sound of Home, maar ik ga binnenkort verhuizen. Wat moet ik doen?

Als je verhuist, laat dit dan zo snel als mogelijk weten aan de muziekschool waar je bent ingeschreven én aan The Sound of Home via het e-mailadres sound@klarafestival.be. Als je dit wenst, zoeken we met plezier een nieuwe muziekschool in de buurt van je nieuwe woonplaats, op voorwaarde dat het in die nieuwe muziekschool nog mogelijk is om je in te schrijven .

Ik wil meedoen met The Sound of Home maar het schooljaar is al enkele maanden bezig. Kan ik nog starten?

Of je nog kan starten, is afhankelijk van de muziekschool zelf. Wij willen zeker helpen met het contacteren van de muziekschool. Neem contact op met sound@klarafestival.be

Ik heb geen muzikale voorkennis. Kan ik mij inschrijven?

Zeker, je hoeft geen muzikale voorkennis te hebben.

Moet ik notenleer volgen? Kan ik mij ook inschrijven zonder notenleer te volgen?

In de meeste muziekscholen ben je verplicht om – naast de instrumentles – ook notenleer te volgen. Bespreek dit zeker bij je inschrijving in de muziekschool.

Ik wil een instrument bespelen, maar heb er zelf geen en de muziekschool verhuurt er geen. Wat doe ik?

Contacteer The Sound of Home via sound@klarafestival.be en wij zoeken voor jou naar een oplossing.

Is ‘zang’ ook een instrument?

Jazeker! Je kan je inschrijven in de muziekschool om zangles te volgen.

Hoe vind ik mijn muziekleerkracht?

Elke muziekschool organiseert een opendeurdag. Op die opendeurdag kan je kennismaken met de leerkrachten voor de verschillende instrumenten. Als je je inschrijft voor een instrument, dan vertelt het secretariaat van de muziekacademie je bij welke leerkracht je daarvoor moet zijn en kan je die ontmoeten.

Komen privé-muziekscholen ook in aanmerking?

Ja, maar wel op voorwaarde dat The Sound of Home de privé-muziekschool in kwestie heeft goedgekeurd. Bovendien hanteren we het inschrijvingsgeld per leeftijd van het DKO en dat geldt ook voor privé-muziekscholen. Als de kost hoger is bij een privé-muziekschool, dan moet die extra kost gedragen worden door het opvangcentrum of door de muziekschool in korting worden gegeven.

Ik deed mee met The Sound of Home in het schooljaar 2017/18 en/of het schooljaar 2018/19. Kom ik opnieuw in aanmerking voor een financiële tussenkomst?

Jazeker! Wij moedigen leerlingen aan om hun opleiding in de muziekschool verder te zetten. Ook jongeren die tijdens hun asielprocedure groen licht krijgen, blijven in aanmerking komen voor de financiële tussenkomst van The Sound of Home.

Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

De meeste muziekacademies hanteren een inschrijvingsperiode van juni tot september. Tot 23 september is het meestal geen probleem om je in te schrijven voor het komende schooljaar. Je aanmelden bij The Sound of Home kan het hele jaar door, maar als dit na 23 september gebeurt kunnen we je geen muzieklessen meer garanderen voor het komende schooljaar. We houden je gegevens wel bij voor het daaropvolgende schooljaar.

Hoe organiseer ik mijn transport van en naar de muziekschool?

Je bekijkt zelf, met je ouder, begeleider of voogd, wat de beste manier is om je te verplaatsen van en naar de muziekschool.

Ik geraak niet in de muziekschool met het openbaar vervoer. Wat nu?

Vraag aan de muziekschool of er andere kinderen in de buurt op hetzelfde moment naar de les gaan, misschien kunnen zij of hun ouders jou ook meenemen en terugbrengen?